030 - 75 123 60

  • Auto pakket
  • Bromfiets pakket
  • Actie: Auto pakket 10 uur
  • theorie cursus auto of bromfiets

Rijonderzoek

Heeft u een oproep gekregen voor een rijvaardigheidsonderzoek? Vaak is het verstandig dat u wat rijlessen en eventueel theorie lessen neemt. Wij kunnen u hierbij helpen.

Wat is een Rijvaardigheidsonderzoek?

Inleiding
Het rijbewijs bestaat uit een geschiktheidgedeelte en een rijvaardigheidsgedeelte. Voor het rijvaardigheidsgedeelte heeft u een rijexamen ondergaan. Voor het geschiktheidgedeelte heeft u een verklaring van uw medische omstandigheden ingevuld, de Eigen verklaring. Als er op een later moment twijfel bestaat over uw geschiktheid of uw rijvaardigheid, dan kunt u in aanraking komen met de divisie Rijgeschiktheid van het CBR.

Wat is het doel van een rijvaardigheidsonderzoek
Het doel van dit onderzoek is om de rijvaardigheid van een rijbewijshouder te beoordelen. Dit onderzoek is nodig als er twijfel bestaat over uw rijvaardigheid. Deze twijfel is gebaseerd op een melding van de politie, of soms het Openbaar Ministerie, aan het CBR.

Waarom wordt het onderzoek opgelegd?

Het opstarten van een vorderingsprocedure gebeurt door een zogenaamde mededeling aan het CBR op basis van de Wegenverkeerswet. Deze mededeling komt meestal van de politie. Als uit een mededeling blijkt dat uw deelname aan het verkeer of controle over het motorvoertuig een mogelijk risico vormt voor de verkeersveiligheid, dan legt het CBR u een onderzoek bij een rijvaardigheidsadviseur op.

Het onderzoek naar de rijvaardigheid is overigens geen examen, maar een herbeoordeling van uw rijervaring.

Wie doet het onderzoek?

Het rijvaardigheidsonderzoek wordt verricht door een rijvaardigheidsadviseur van het CBR.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Het onderzoek bestaat uit een theorietest en praktijktest. Na afloop stuurt de rijvaardigheidsadviseur een beoordelingsformulier naar de divisie Rijgeschiktheid van het CBR. Daar wordt vervolgens een besluit genomen over uw rijvaardigheid.

Op grond van artikel 133-143 Reglement Rijbewijzen wordt u opgeroepen voor de zwaarste categorie van uw rijbewijs. U kunt uw theorietest indien nodig herkansen. Voor de praktijktest kunt u, indien gewenst, een tweede onderzoek aanvragen.

Indien u rijvaardig blijkt, dan stopt de procedure. Bent u echter niet rijvaardig voor uw hoogste rijbewijscategorie, dan moet u voor een lagere categorie een volgend rijvaardigheidsonderzoek ondergaan. Dit wordt dan op dezelfde manier afgehandeld.

De praktijktest vindt plaats in een auto met dubbele bediening. Deze moet u zélf meebrengen. U kunt een dergelijk voertuig huren bij een rijschool.

Bij de theorietest wordt gebruik gemaakt van fotomateriaal om verkeerssituaties te bespreken.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 140 minuten.

Kijk hier voor de uitgebreide folder van het CBR

Agenda | Dagcursus BE

Contact

Verkeersschool Aansturen
Tafelbergdreef 180
3564AG Utrecht

 

T:  030 - 75 123 60
@: info@aansturen.nl